Meester Boulanger

Wilfred Haafs is Meester Boulanger

Wilfred Haafs is Meester Boulanger en behoort tot de landelijke top.

De titel “Meester Boulanger” is de hoogst haalbare kwalificatie in de bakkerswereld. Tot op heden is deze prestigieuze titel in heel Nederland pas zeven keer toegekend.

Portfolio van Wilfred

Excellent gezelschap

De titel 'Meester Boulanger' ontvang je niet zomaar en dus is het een zeer excellent gezelschap. Robert van Beckhoven en Rudolp van Veen (bekend van tv-programma's) behoren dan ook tot dit gezelschap. 

Wilfred Haafs heeft op woensdag 28 oktober 2015 met vlag en wimpel zijn driedaagse examen gehaald. Een fel begeerde titel na een jaar hard werken voor dit traject. 

Het landelijk overkoepelend orgaan “Het Nederland Bakkerij Centrum in Wageningen” kwalificeert de titel als volgt: De titels Meester Boulanger en Meester Patissier zijn de hoogste waardering voor het bakkerij-ambacht in Nederland, zoals de MOF dat is in Frankrijk. De titels getuigen niet alleen van wereldklasse op het vakgebied, maar ook van visie en het doorvoeren van innovatie". 

Het doel van het examen is om het hoge niveau van de Nederlandse Bakkerij te bevestigen en uit te dragen.

“Bakken is topsport”

Wilfred vergelijkt bakken op meester-niveau graag met het bedrijven van topsport. "Net als bij topsport moet je er alles voor doen en er veel voor laten om het hoogste niveau te bereiken". En laat sporten en broodbakken nu net zijn twee grootste passies zijn. "Als je iets met liefde doet, dan kun je veel". Naast het hardlopen en mountainbiken was het trainen voor het finale-examen van Meester Boulanger het afgelopen jaar een meer dan pittige opgave. Menigeen noemde dat zelfs een schier onhaalbare combinatie, maar Wilfred genoot enorm van beide trajecten en het sporten gaf hem juist de energie om het ultieme doel in zijn vak te behalen.

Hoe het begon

Het begon allemaal in december 2014 met een eerste voorselectie op basis van een CV, gevolgd door het schrijven van een portfolio t.b.v. de 2e selectieronde om toegelaten te worden tot het theorie-examen. Dat portfolio is een fraai uitgevoerd 35 pagina’s tellend boekwerk geworden waarin zaken zoals de motivatie, opleiding en ervaring, het aantonen van passie voor het vak en een toekomstvisie op de ontwikkelingen in de branche zijn beschreven.

Theorie examen

Deze eerste proeve van bekwaamheid werd in het voorjaar van 2015 door de examencommissie zeer goed ontvangen, waarna gestart mocht worden met de uitwerking van de praktijkopdracht.

De uitwerking resulteerde uiteindelijk in een prachtig, met eigen foto’s geïllustreerd, boekwerk waarin 24 verschillende producten beschreven staan. Variërend van een grote verscheidenheid aan soorten brood, brioches, croissants tot diverse koeksoorten. Dit praktijkopdrachten boek is tevens te koop, interesse? Neem contact met ons op!

Op 1 juni 2015 moest Wilfred zijn praktijkopdrachtenboek verdedigen voor de examencommissie die hem na zijn presentatie nog eens flink aan de tand voelde om zijn kennis te toetsen. De jury stuurde hem uiteindelijk naar huis met de kwalificatie “grensverleggend en excellent!”.

Van 26 t/m 28 oktober 2015 vond het drie dagen durende praktijkexamen plaats bij het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen. En de jury was woensdag unaniem in haar oordeel: Wilfred heeft en topprestatie geleverd. Niet alleen de onderscheidende kwaliteit van alle producten, ook de presentatie werd van een uitzonderlijk hoog niveau bevonden. De juryleden vonden dat zij niet alleen van een ongekend staaltje vakmanschap en innovatie genoten hadden, maar waren ook vol bewondering over de creatieve inbreng.

Meer over de Meester Boulanger