Desem

Brood bakken op basis van Desem is de oudste werkwijze die de mensheid kent om brood te bakken.
Tot aan de 19e eeuw is altijd desembrood gebakken, pas vanaf die tijd is gist (als rijsmiddel) ontdekt. Desem is niets meer dan een beslag van bloem en water dat zuur geworden is.

De bereidingswijze van Desem is eenvoudig
De bakker maakt een dun beslag van water met rogge en/of tarwebloem en laat dat rusten. Als na een paar dagen de gewenste “microflora” van bacteriën en gisten het beslag doet opborrelen en er zich een friszure smaak ontwikkeld heeft, is het desem klaar voor gebruik.

welkom-bij-haafs

Bereiding van Desembrood
Bij het deeg maken wordt iets van dit verzuurde deeg ‘Desem’ toegevoegd om het deeg te laten rijzen. Het brooddeeg bereid met Desem krijgt ook nu weer een lange rijstijd, zodat dit een mooi vol volume krijgt om vervolgens te gaan bakken. Het bakken van Desembrood vindt plaats op de stenenvloer van de oven. Ook hierdoor onderscheidt het Desembrood zich t.o.v. de traditionele broodsoorten die veelal in blikken worden gebakken.

Eigenschappen Desembrood
Desembrood is wat steviger dan brood dat gebakken is met behulp van gist. Door de langere rijstijd van Desem heeft het brood een bijzonder vollere smaak. Brood gebakken op basis van Desem heeft als eigenschap dat het steviger is, het heeft een fris licht zure smaak en een bijzondere knapperige korst mede doordat het op de vloer van de oven gebakken is. Daarnaast heeft het brood een luchtigere open structuur.

Voordelen
Desembrood is het meest natuurlijke broodproduct dat er bestaat. Bloem, water en zout vormen de basis van elk Desembrood! Er worden geen melkproducten en/of vetten toegevoegd. Dus dit brood is uitermate geschikt voor mensen met een koemelkallergie en gist- intolerantie.

Variaties
Desembrood laat zich ook heel makkelijk variëren. Van wit naar bruin tot heel donker. Van olijven met olie en kruiden tot een mediterraans brood. Van brood met noten en vruchten tot de meest lekkerste gevulde broodsoorten. Door al deze variaties zijn de Desembroden ook op alle momenten van de dag te combineren met het eten. Zelfs bij de hoofdmaaltijden. Denk maar aan de Italiaanse en Spaanse keukens. Tegenwoordig wordt er ook in ons land veel Desembrood op tafel gezet bij de ‘borrel’ . In combinatie met olie, kaas en heerlijke hamsoorten kan dan de avond niet meer stuk!

Laat u verrassen en tot ziens in een van onze winkels.

Eet smakelijk,
Petra & Wilfred Haafs