Brood bakken is topsport

De titel “Meester Boulanger” bemachtigen is naar mijn mening de ultieme uitdaging in ons vakgebied.

En ja, ik heb de ambitie om mij te mogen aansluiten bij het selecte gezelschap dat die titel met gepaste trots mag voeren. Het is immers de hoogst haalbare kwalificatie binnen de bakkerijwereld.

De titel voor mijn portfolio “Broodbakken is topsport” is dan ook niet zomaar gekozen. Broodbakken op het hoogste niveau vergt veel, heel veel inzet en vraagt uitgebreide vakkennis en vaardigheden die nodig zijn om je te kunnen onderscheiden. Net zoals bij het bedrijven van topsport moet je er “alles voor doen en veel voor laten” om uiteindelijk de hoogste trede te mogen beklimmen. In dit verband is het leuk te vermelden, dat al in 1988 het dagblad “De Gelderlander” met de kop “Bakkerswedstrijden zijn een sport” het artikel opende waarin het door mij behaalde nationale jeugdkampioenschap broodbakken werd beschreven.

Graag trek ik de vergelijking tussen broodbakken en sporten, omdat dit beide mijn grootste passies zijn, waarover u verderop in deze portfolio meer leest. Als bakker speel je elke dag de finale, één keer verslappen en de klant blijft weg.

Naast het feit dat ik er bijzonder veel plezier aan beleef om het traject af te leggen om te komen tot de titel “Meester Boulanger”, is het deelnemen hieraan, en aan bakkerswedstrijden in het algemeen, een prachtig middel om je persoonlijke ontwikkeling en de kwaliteit van ons vakgebied in het algemeen sterk te verhogen.

Bekijk hier mijn portfolio (pdf)